natopie.to

Zaproponuj artykuł
wróć na stronę główną

Wzięła trzy składniki i zrobiła z nich niesamowite ciasto sernikowe. Zobacz przepis!

sernik

Serniki to desery idealne, bez względu na porę roku. Bardzo dobrze smakują zimą, jak i latem, zwłaszcza jeśli są puszyste i lekkie. Niestety, zrobienie dobrego sernika to nie łatwa sztuka i potrzeba do tego dużych umiejętności oraz wprawy. Dlatego też, ten przepis przyjdzie z pomocą wszystkim wielbicielom serników, którzy nie potrafią piec.

Potrzebujesz:

* 3 jajka
* 120 gram kremowego serka (typu Philadelfia albo mascarpone)
* 120 gram białej czekolady

Przygotowanie:

1. Rozdziel białka i żółtka do dwóch osobnych misek. Białka włóż do lodówki.
2. Do rondelka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Do miski wrzuć połamaną białą czekoladę i połóż miskę na rondelku z gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
3. Ubij białka na sztywną pianę (żeby się dobrze ubiły, muszą być schłodzone i najlepiej dodać do nich szczyptę soli).
4. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
5. Kiedy czekolada będzie już rozpuszczona, dodaj do niej kremowy serek i dobrze wymieszaj.
6. Następnie dodaj żółtka.
7. Na koniec małymi porcjami dodawaj białka i wymieszaj.
8. Formę do pieczenia sernika wysmaruj tłuszczem. Możesz również wyłożyć ją papierem, a dopiero potem rozprowadzić tłuszcz.
9. Do formy włóż przygotowane ciasto i kilkukrotnie, delikatnie uderz formą o stół, by zapobiec pęcherzykom powietrza.
10. Formę połóż na blaszce od piekarnika. Wylej na blaszkę gorącą wodę.
11. Najpierw piecz sernik przez 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i znowu piecz 15 minut, a na koniec całkowicie wyłącz ogrzewanie i zostaw ciasto w piekarniku na kolejnych 15 minut.
12. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!


Najlepsze artykuły_

hit counters