faner.pl

Zaproponuj artykuł
wróć na stronę główną

Nie umiesz piec? Nie szkodzi! Teraz pyszną czekoladową tartę wykonasz łatwo, szybko i bez piekarnika!

Tarta to rodzaj deseru, który staje się w Polsce coraz bardziej popularny. To ciasto na kruchym spodzie, pieczone najczęściej w specjalnej, płytkiej, okrągłej formie z „poząbkowanymi” bokami. Nadzienie ciasta jest dowolne – może to być czekolada, krem budyniowy, owoce z bitą śmietaną… wszystko zależy od wyobraźni.

Ze względu na to, że idealne ciasto kruche nie jest łatwe do przygotowania, mało kto podejmuje się zrobienia tarty, a już zwłaszcza, jeśli niespecjalnie potrafi piec. Jeśli i tobie nie za bardzo wychodzi w kuchni, a chciałbyś taki pyszny deser przygotować samodzielnie, mamy dla ciebie rozwiązanie. Oto przepis na obłędnie smaczną tartę czekoladową bez pieczenia! Zobaczysz, że można wykonać ją szybko i bez żadnych trudności. Zaczynamy!

Potrzebujesz:
* 300 gram czekoladowych, ciemnych ciastek (typu Oreo lub podobne)
* 100 gram masła roztopionego w rondelku
* 200 gram (dwie tabliczki) czekolady mlecznej
* 100 gram (jedna tabliczka) czekolady gorzkiej dobrej jakości
* 200 ml śmietany 36% lub 30%
* Kilkanaście truskawek
* Pokruszone migdały lub pistacje (można pominąć)

1. Czekoladowe ciastka wrzuć do blendera i przez chwilę je rozkruszaj. Następnie dolej do nich roztopione masło i miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę bez grudek.
Jeśli nie masz blendera, włóż ciastka do foliówki i porozbijaj je tłuczkiem, a potem wymieszaj dokładnie z masłem.
1

2. Tak przygotowaną masę przełóż do formy o wymiarach około 12×36 centymetrów. Masę dociśnij dłonią i łyżką do dna formy oraz jego boków. Tak przygotowany spód odstaw do lodówki.
2

3. Połamane kostki mlecznej i gorzkiej czekolady wrzuć do dużej miski. W rondelku natomiast podgrzej śmietanę. Pamiętaj, aby się bardzo dobrze podgrzała – ma być gorąca, ale nie gotuj jej. Gorącą śmietaną zalej czekoladę i odstaw miskę na kilka chwil.
3

4. Pod wpływem gorącej śmietany, czekolada zacznie się rozpuszczać. Teraz możesz wymieszać całość, aż do uzyskania czekoladowej, gęstej i jednolitej masy.
4

5. Wyjmij spód tarty z lodówki i wylej na niego krem z czekolady i śmietany. Za pomocą łyżki wyrównaj go, a potem połóż na nim truskawki – w całości lu pokrojone na kawałki/kostki. Wybór należy do ciebie.
Oczywiście, zamiast truskawek możesz użyć także innych owoców, na przykład jagód, malin, bananów.

5

6

6. Wstaw tak przygotowaną tartę do lodówki najlepiej na około 8 godzin (całą noc). Na koniec posyp ją małymi kawałkami orzechów lub migdałów (opcjonalnie).
7

7. Tartę podaje się w trójkątnych kawałkach, dlatego też właśnie tak ją pokrój.
8

8. Gotowe! Smacznego!
tarta czekoladowa bez pieczenia

Tutaj możesz obejrzeć, jak po kolei wykonać wszystkie kroki:

Najlepsze artykuły_


5 prostych sposobów, by przedłużyć świeżość kwiatów

Kiedy zobaczyłam sztuczkę tego magika, nie mogłam uwierzyć! Ty też oniemiejesz!

5 minut prawdy o tym, co media robią z kobietami

Jeździ po świecie i fotografuje kobiety. Te zdjęcia udowodnią ci, że piękno jest wszędzie

Koniec świata! Odkryto sekret kobiecej logiki!

Fryzury w pastelowych barwach – hit czy kit?

21 czadowych przedmiotów, które każdy z nas chciałby mieć na własność!

Pewien Holender chciał sprzedać swój dom w bardzo nietypowy sposób!

Wybierając partnera życiowego musisz pamiętać dziecko …

Takiego rozwoju akcji nie spodziewał się nikt. BMW wkręciło wszystkich oprócz… ofiary.

16 genialnych sposobów na recykling starych opon

20 dowodów na to, że nie ma bardziej wzruszającego widoku niż ojcowska miłość do dziecka

Do tego wystarczy kartka papieru i makaron. Efekt końcowy niesamowity!

Ustawił obok siebie 66000 kubków z wodą. Kiedy zobaczysz efekt, zamuruje Cię!

Czasem ciężko jest ci zachować równowagę? Poznaj tego faceta.
hit counters